Vnitroblok Zahradnická-Křídlovická-Poříčí, Brno

Přihlašovatel a investor: Statutární město Brno, MČ Brno-střed
Autoři projektu: Ing. Eva Wagnerová
Realizace: SKR stav, s.r.o.
Péče a údržba: městská část Brno střed prostřednictvím zahradnické firmy
Plocha: 10 591 m²

Za hradbou bytových domů se ukrývá už po několik desetiletí nenápadný komorní pobytový prostor, který znají hlavně místní lidé a maminky s dětmi z blízkého okolí. Vklouznout se sem dá škvírou na nároží ulic Zahradnické a Křídlovické. Z ulice, plné aut se dostanete po několika krocích do docela jiného světa…
Kdysi tu bývaly zahrádky, které patřily rezidentům. Mnohokrát byl každý kousek prohrabán rukama, převrácen rýčem a pečlivě znovu urovnán. Lidé z okolních bytů zde trávili dlouhé hodiny, našli si k tomu místu silné citové pouto. Uprostřed bývala kašna, plná vody, k radosti dětí. Pamětníci si dosud vybavují ovocné stromy, studny, pěšiny mezi záhony macešek a hlavně vzpomínají na přísného správce, který si dovedl sjednat rychle respekt a pořádek.
Ale pak se něco stalo…, zahrady zmizely, kašna byla zasypaná, zůstala jediná studna a i na ni někdo položil těžký nedobytný poklop. Místo zahrad byl stvořen „park“ v péči města. Vysadily se borovice, javory a lípy. Dvorky sousedících domů olemovaly zelené kulisy z thůjí. Stromy vyrostly, a začaly se tísnit v hustých skupinách, lavice pod nimi časem dosloužily, hřiště na volejbal přišlo o stojany. Vstupní bránu někdo vyvalil z pantů a už se na místo nevrátila. Nakonec i trávník rozjezdily z velké části stavební stroje při nedávných opravách okolních domů. Thůjové stěny se pozvolna začaly nebezpečně naklánět a rozlamovat.
Kdyby to bylo všem jedno, je tohle realita doteď. Ale někomu to jedno nebylo. Vzpomínalo se tady na „lepší časy“ a nechtělo se jen tak vyhlížet z okna, jak jde vše od deseti k pěti. Už byla skoro odvaha jít tudy navečer domů z tramvaje. Nespokojených i prosebných hlasů, volajících po nápravě přibývalo a tak začala radnice jednat. Nejprve pozvala místní lidi na přátelské povídání o tom, jak dál. Lidé přišli ze zájmu, zvědavosti i ze strachu, aby náhodou někdo nechtěl uvnitř vnitrobloku postavit parkoviště. Diskutovalo se, vzpomínalo na historii i plánovalo. Bylo jasné, že lidé chtějí znovu vrátit místu bezpečí a klid. Velká většina se vyslovila pro uzavírání zahrady v noční době a znovuzavedení funkce správce. Protože je v sousedství univerzitní budova, měla se zahrada nově zpřístupnit přímo pro studenty novou brankou.

Nápady byly základem pro vytvoření studie a pak i realizační dokumentace. Nastal ale zásadní problém, jak sehnat na úpravu peníze. S pomocí magistrátu města Brna se i toto podařilo. Pak se dlouho vybíral zhotovitel, koncem roku už zase nepřálo počasí stavební práci, Dlouhé měsíce se čekalo, až se vše dokončí a konečně se brána otevře veřejnosti. Netrpělivost místních lidí a nervozita postupně narůstaly, vždyť nemohli pustit děti víc, jak ¾ roku normálně ven, do zahrady. V červnu se konečně dočkali.
Ano, je to vlastně sousedská sdílená zahrada, pohostinně otevřená přes den veřejnosti. Tady se nehraje na dokonalost a perfektně střižený travnatý pažit bez jediného plevele. Ale za to můžete zadní brankou ze dvorka, skoro v papučích, projít pěšinkou k lavici mezi hortenzie, sednout si se sousedkou ke kávě u stolu pod vzrostlými stromy. Nebo si sem zajdete večer něco s kamarády ugrilovat, v mezičase si zahrát pétanque, volejbal, nebo jen tak pozorovat děcka na plácku s pískovištěm a skluzavkou.
Kočárky jezdí po okružní mlatové pěšině, využívané i ke kondičnímu běhu. Habrová kulisa, která nahradila dožívající thůje, navíc vytvořila i vnitřní, lehce oddělené mikroprostory pro různé využití. V první nice je květinová zahrada s klidovými lavicemi, pak malá vinice a hřiště na pétanque s kruhovou lavicí pod soliterní lípou. Navazuje dál nika s posilovacími stroji, sakurový háj a nakonec rekonstruované hřiště na míčové hry s doplněnou bezpečnostní sítí.
Nad částí okružní pěšiny je lehce zakřivená průchozí pergola s dlouhou akátovou lavicí. Kolem pergoly bylo vysazeno víc, než 250 sazenic hortenzií, které v době květu zaplaví zahradu zářivými smetanovými květy.
V severozápadním cípu zahrady byl dosazen malý „sad“. Jabloně, třešeň, mišpule, muchovníky, maliny a ostružiny budou k dispozici všem, kdo stromy nepoškodí. Pod jabloně byla umístěna dvě zahradní křesla, pro klidné posezení. Protože je v této části největší klid, bylo zde také doplněno zimoviště pro drobné obratlovce z kamenné rovnaniny. Podle zpráv od místních už zde bydlí ježci a zahlédli na kamenech i ještěrky. Pro drobné ptáky bylo osazeno několik budek na staré, upravené stromy.

Psi mají komfortní dělený výběh – pro malá a velká plemena. Do velkého výběhu se ještě dodala cvičná lávka a pergola s lavicemi, kde si mohou posedět pro majitelé.
Byl zrekonstruován systém veřejného osvětlení a upravil se zásak vody. Preferovaly se povrchy s částečným zásakem a minimalizoval se jejich rozsah. 

Už po pár týdnech od otevření je jasné, že si lidé zachovali k zahradě blízký osobní vztah. Rádi sem chodí jen tak pobýt, potkat sousedy. Začaly se zde znovu chystat rodinné oslavy, dětem se nechce domů. A snad se i něco naučí. Například kdy zrají třešně, na čem rostou maliny a jak vypadá a jak chutná mišpule. S podzimem přibude snad i studentů. Pro učení i lenošení nad skripty je připraven velký dřevěný rošt pod javorem.
Pevný mobiliář, většinou z akátového dřeva, vytvořený částečně individuálně pro tento prostor, by měl dlouhodobě a bez problémů sloužit. Znovu se zde tedy obnovuje fenomén na noc uzavírané chráněné pobytové zahrady, pod dohledem správce. Navazuje se na historický osvědčený vzor, snad se podařilo zachovat originální, autentickou domácí náladu a genia místa. Ovšem forma je soudobá.
Byl založen pokus. Počítáme s trvalou osobní vazbou lidí k zahradě, nenásilným dohledem místních lidí a místního správce,. Pokus nabídnout lidem k pobytu opět místo s plodícími ovocnými stromy, jako připomínku historické podoby. Pokus důvěry v dostatek péče, kulturnosti a pomoci místních lidí, kteří nejsou lhostejní. Čas ukáže, jestli pokus vyšel.

Přihlašovatel a investor: Statutární město Brno, MČ Brno-střed
Autoři projektu: Ing. Eva Wagnerová
Realizace: SKR stav, s.r.o.
Péče a údržba: městská část Brno střed prostřednictvím zahradnické firmy
Plocha: 10 591 m²

Generální partner

Hlavní partneři

Partneři:

Záštita:

Kontakty:


e-mail: info@szuz.cz
Údolní 567/33, 602 00 Brno
Tel. +420 777 581 544, +420 775 581 544


e-mail: kancelar@szkt.cz
Plzeňská 247/59, 150 00 Praha 5 – Košíře
Tel. +420 602 363 999, +420 257 323 953